VIKTIGT! Fältbiologerna kallar er till Ojnareskogen + anonym

På måndag säger vi stopp. Vi behöver då förena våra krafter och alla som inte stödjer avverkningen av Ojnareskogen borde vara här med oss. Alla kan hjälpa till och du avgör själv vad du vill göra.

Skogsmaskinerna har börjat hugga ner skog för att skapa en väg som leder fram till ett planerat kalkbrott. Nordkalk är på väg att anlägga det största kalkbrottet på hela Gotland. För att anlägga kalkbrottet måste de först avverka ett skogsområde med högt naturvärde. Ojnareskogen på norra Gotland var en gång tänk
t att bli nationalpark med sina 266 rödlistade arter och dessutom arter som inte finns på någon annanstans på hela jorden. Kalkbrottet riskerar även att förorena Bästeträsk, som hela norra Gotland är beroende av för sin dricksvatten försörjning.

Idag upptäckte vi att Nordkalks uppgifter om att det skulle ta en och en halv vecka att ta sig fram till skogsområdet var felaktiga. De är framme redan nu. Detta betyder att de på måndag kommer börja avverka Ojnareskogen om ingen hindrar dem.
När du ska ta dig hit kan du välja att åka med Gotlandsfärjan från Oskarshamn eller Nynäshamn. Ett hett tips är att samla alla dina vänner i en bil och endast betala 495 för hela paketet. Om du inte gillar det förslaget kan du åka färjan och sedan ta buss nummer 20 upp mot Fårö. Du hoppar sedan av på hållplats Bunn och där ligger campet. Kom på Söndag så agerar vi på måndag! Du som är fältbiolog får 500 kr i reserättning om du stannar i en vecka.
Kampen för att skydda Ojnareskogen har pågått i sju år men det är NU det gäller!
Vi ses på måndag!

Ojnarekämparna

 

Hej. Jag skriver till er pga att Ojnareskogen på norra Gotland är under attack. Ett multinationellt företag Nordkalk “äger” marken och ska öppna ett stort kalkbrott genom hela skogen som kommer dränera den och förstöra landskapet för all framtid.

Ojnareskogen är ett vattenskyddsområde
har nyckelbiotoper
ligger mellan två Natura 2000-områden
definieras som riksintresse för naturvård
definieras som riksintresse för kulturmiljövård
är föreslagen nationalpark
har 266 rödlistade arter
har 3 endemiska arter (arter som bara finns här i hela världen).

Om inte allt detta skyddar en skog längre vad (i lagväg) skulle kunna? Om de inte stoppas kommer domen betyda att ingen vildmark någonstans i hela Sverige kommer ha något skydd kvar. Det är dags att sluta spela med deras regler, detta måste stoppas.

Vi är några på plats men vi kan bara göra så mycket… Om någon vill komma hit och hjälpa till eller göra något autonomt är det välkommet. Vi har Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen och massa andra i ryggen, men det spelar inte någon roll. Det som spelar roll nu är verkligheten och i den skövlas en av de mest skyddsvärda skogarna just nu. Läget är akut. Vi försöker mobilisera folk den här veckan, men det behövs mer.

Läs mer om allt på ojnare.tumblr.com och kolla på den korta filmen.

Anonym

 

 


Comments are disabled.