Avverkningen i Ojnareskogen tillfälligt stoppad

Från Fältbiologerna:

“Runt 250 personer samlades idag i Ojnareskogen för att demonstrera mot Mellanskogs avverkningar. Vid 15-tiden, då avverkningsmaskinen skulle ta sig ut i området, satte sig ett femtiotal personer framför. Gamla som unga, hållandes varandra i händerna, stoppade man maskinen från att komma fram.

– Folk sätter sig i klungor framför maskinerna och håller i varandra. Polisen lyfter bort dem, röjningsmaskinen kör några meter fram men måste sedan stanna för då sitter det nya människor i vägen säger Salomon Abresparr, ordförande i Fältbiologerna.

Tillslut valde Mellanskog att stoppa avverkningarna för dagen och stort jubel utbröt bland miljövännerna. Senare gick man även ut med att man avbryter avverkningen tills dess att Högsta Domstolen har sagt sitt.

– Vi kräver fortfarande att både regeringen och EU agerar i frågan och höjer skyddet för det här området. Ojnare myr måste bli ett Natura 2000-område, Bästeträsk måste bli nationalpark och miljöbalken måste definitivt skärpas, avslutar Linn Andersson.

– Vi är oerhört tacksamma för detta och är glada att någon äntligen agerar. Men än är inte sista ordet sagt, vi vet inte hur en eventuellt prövning i HD slutar säger Linn Andersson, Fältbiologerna. Vi kräver fortfarande att både regeringen och EU agerar i frågan och höjer skyddet för det här området. Ojnare myr måste bli ett Natura 2000-område, Bästeträsk måste bli nationalpark och miljöbalken måste definitivt skärpas.”

 


Comments are disabled.